Hoogsensitief en ondernemer, is dit wel een match?

Creëer een fijne omgeving, en stel realistische doelen vooraf.

Hoogsensitief en ondernemer, is dit wel een match?

Als hoogsensitief en ondernemer balanceer ik altijd tussen verschillende gedachten; Enerzijds is er een constant terugkerende drang naar vrijheid, anderzijds is er behoefte aan rust en overzicht. Loop jij als hoogsensitief persoon al jarenlang rond met het idee om zelfstandig ondernemer te worden maar durf je deze stap niet te zetten. In veel gevallen een gemiste kans.

De kwaliteiten die je bezit als hoogsensitief persoon, die anderen niet hebben, sluiten perfect aan bij het zijn van ondernemer. Toch zijn er valkuilen. Voorkomen dat je hierin trapt en bedrogen uitkomt? Er zijn vooraf een aantal zaken te regelen die jouw succesverhaal ten goede komen.

Creëer een fijne omgeving:

Het begrip omgeving moet bij een hoogsensitief persoon ruim worden opgevat. Het eerste aspect van de omgeving zijn de mensen waarmee je omgaat.

Het fijne aan zelfstandig ondernemer zijn is dat je grote invloed hebt op de keuze van personen waar je je tijd mee doorbrengt. Geen energieslurpende collega’s meer, maar verzamel een stimulerende en motiverende groep mensen om je heen. Een doelgroep die perfect bij je past. Hierdoor groeit jouw vertrouwen en stijg je boven jezelf uit.

Met een omgeving bedoel ik ook een fijne plek om vanuit te werken. Als hoogsensitief persoon en ondernemer zijn is het meer dan voor anderen belangrijk dat je je in een prettige werkomgeving kunt bewegen. Zorg dat je als hoogsensitieve ondernemer die vanuit huis werkt, een aparte werkplek creëert waar je je kunt afsluiten van externe prikkels. Zorg voor fijne spullen zoals een goed bureau en comfortabele stoel.

Ook de juiste kleuren en materialen zorgen voor een stimulerende omgeving. Een belangrijk aspect aan het maken van een aparte werkplek is ook, dat je je ’s avonds en in het weekend echt kunt afsluiten van werk. Want voor een hoogsensitief persoon is balans vinden tussen werk en privé cruciaal.

Stel realistische doelen vooraf:

Hoogsensitieve personen staan erom bekend dat ze perfectionistisch zijn, dit is in veel gevallen een fantastische kwaliteit. Het kan echter als ondernemer ook een valkuil worden. Eénmaal een doel gehaald wordt de lat vaak al snel hoger gelegd. Dit kun je voorkomen door vooraf realistische doelen te stellen en deze bij het behalen ervan te vieren.

De vrijheid die je ervaart als ondernemer is eindeloos, maar hier lever je ook zaken voor in. Zo heb je geen leidinggevende meer die je complimenteert en de grenzen bepaalt. Wees dus je eigen grootste fan en kijk vooral naar de zaken die goed gaan en lukken.

Naast dat je natuurlijk je eigen grootste motivator bent, is het goed om ook professionele begeleiding te zoeken. Iemand die jou en je onderneming op een afstandje analyseert en af en toe een spiegel voorhoudt. Dit zijn investeringen als ondernemer waar je wellicht niet meteen op zit te wachten, maar die zich op de lange termijn gegarandeerd uitbetalen.

Zoek hierbij de begeleiding, coach of therapeut die bij jou past. Neem ruim de tijd om je hierin te verdiepen en blijf dicht bij jezelf. Waar de één coaching- en therapie met paarden als reflectie ervaart, is de ander gebaat bij het aanleren van systematisch mindmappen.

Ook kan het volgen van een specifiek Hsp online traject van grote meer waarde zijn. Als ondernemer wordt je tenslotte je eigen verdienmodel, hierin investeren is dan ook het allerbelangrijkste.

Kortom......HSP en ondernemen? Doen!

Geplaatst op maandag 29 augustus 2022.

Over EquiZenz - Hoogsensitief en Paard

Dit bericht is geschreven door EquiZenz - Hoogsensitief en Paard. Het bedrijf valt onder coaching uit Oss. Trefwoorden van EquiZenz - Hoogsensitief en Paard uit Uden : Leer omgaan met hoogsensitiviteit, hsp online training, Ondernemerschap, Talentontwikkeling, Loopbaanbegeleiding, omgaan met Angsten, omgaan met Burn-Out, omgaan met Depressies, Fibromyalgie, Stemmingswisselingen, mijn kind is hoogsensitief, neuro4profiel, doe de test: ben ik hoogsensitief, ben ik hoogsensitief,.

Lees meer over EquiZenz - Hoogsensitief en Paard.